Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τεύχος 4 Οκτώβριος – Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γυναικών Ορμύλιας <<Ανδρομάχη>> εύχεται
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
ΤΟ 2011


Τρίμηνη περιοδική έκδοση του Συλλόγου Γυναικών Ορμύλιας «Ανδρομάχη»
Έτος 2ο Τεύχος 4 ΟκτώβριοςΝοέμβριος - Δεκέμβριος



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Σύλλογός μας σας καλεί στην καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο
« Φιλίππειο»
την Κυριακή 16/01/2011 και ώρα 5 μ.μ.


ΚΑΛΑΝΤΑ

Ίσως η πιο οικεία ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που δίνει το σύνθημα για την έναρξη των γιορτών. Η λέξη «κάλαντα» προέρχεται από την λατινική λέξη «calendae» που σημαίνει «καινούργιος μήνας». Τα κάλαντα δεν είναι ένα αμιγώς χριστιανικό έθιμο.
Στην Αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε κείμενα παρόμοια με αυτά που συναντάμε στις μέρες μας, με κοινό χαρακτηριστικό βέβαια το παίνεμα του αφέντη και τις ευχές για την καλή τύχη του σπιτικού. Στα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα η αρχή του νέου χρόνου γιορταζόταν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Η παράδοση θέλει τη Ρώμη να σώζεται από τρεις αδελφούς, τον Κάλανδα, τον Νόννα και τον Ειδό, οι οποίοι ανέλαβαν να θρέψουν τους κατοίκους της.
Ο Κάλανδος για 12 ημέρες, ο Νόννας για τις επόμενες 10 και ο Ειδός για τις τελευταίες 8. Κάπως έτσι πέρασε στον χρόνο ως γιορτή. Σιγά-σιγά η δεύτερη και η τρίτη γιορτή επισκιάστηκαν από την πρώτη και έτσι έμεινε η γιορτή των καλένδων. Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, λόγω της ανάγκης της υπενθύμισης του περιεχομένου των γιορτών, αλλά και των συνηθειών που σχετίζονται με αυτές, δημιουργήθηκαν τα κάλαντα- τραγούδια. Στις μέρες μας υπάρχουν τα mainstream κάλαντα, με κοινή μελωδία σε όλο τον κόσμο και μεταφρασμένο στίχο για κάθε χώρα. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει και μεγάλη ποικιλία από κάλαντα που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Βέβαια πολλά μοιάζουν μεταξύ τους, σε μουσική ή στίχους, αλλά φέρουν πάντα μια μικρή παραλλαγή, προσαρμοσμένη στον τόπο όπου και λέγονται.


ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αυτή είναι η ημέρα, όπου ήρθ’ ο λυτρωτής
Από Μαριάμ μητέρα, εκ παρθένου γεννηθείς
Άναρχος αρχήν λαμβάνει και σαρκούται ο Θεός
Ο Αγέννητος γεννάται εις την φάτνην ταπεινός
Άγγελοι το νέον λέγουν εις ποιμένας και βοσκούς
Ο αστήρ το θαύμα δείχνει εις τους μάγους και σοφούς
Όσοι έχετε στα ξένα να δεχθείτε με καλό
Και του χρόνου με υγεία τον Θεό παρακαλώ
Επειδή και πλησιάζει ο πλανήτης της αυγής
Σας ευχόμαστε υγεία και να είστε ευτυχείς.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε
Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε τους αρχαγγέλους, τους ιεράρχες
΄Σεις αρχαγγέλοι, ‘σεις ιεράρχες, να πα’ να φέρτε μύρο και μόσχο
Κι οι αρχαγγέλοι για μύρο πάνε κι οι ιεράρχες για μόσχο τρέχουν
Κι ώσπου να πάνε, ώσπου να έρθουν, η Παναγιά μας ξελευτερώθκη
Χριστός γεννιέται, χαρά στον κόσμο, χαρά στον κόσμο στα παλικάρια
Έρευνα- Επιμέλεια : Μαστροκώστα Μαρία


Το άστρο της Βηθλεέμ

Αφορμή ν’ ασχοληθώ μ’ αυτό το θέμα στάθηκε μια εκπομπή κρατικού καναλιού στις 27 Δεκεμβρίου 2002 , στην οποία ανεγκέφαλοι και άλογοι αστρολόγοι προσπαθούσαν να προσδιο-ρίσουν τη ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Η προσέγγιση αυτή επιχειρείται, επειδή ο ευαγγε-λιστής Ματθαίος αναφέρει την εμφάνιση ενός αστέρα κατά τη γέννηση του Χριστού. Τα εσφαλμένα στοιχεία που δόθηκαν στην εν λόγω εκπομπή (σκοπίμως), βγάζανε μάτι!!!
Επειδή πλησιάζουν άγιες μέρες και πολλά θα ειπωθούν πάλι για το «άστρο» της Βηθλεέμ, θεώρησα καλό να γράψω κάτι για όλους εκείνους που θέλουν και είναι καλοπροαίρετοι και ανοιχτοί στην πληροφόρηση.
Ευθύς εξαρχής να ευχαριστήσω τον καθηγητή Αστρονομίας κ. Αυγολούπη Σταύρο και τον καθηγητή κ. Σειραδάκη Ι. , διευθυντή του τομέα Αστρονομίας και Μηχανικής του Α.Π.Θ. οι οποίοι με βοήθησαν με τις πληροφορίες τους γι’ αυτό το θέμα.
Κατά καιρούς έγιναν υποθέσεις για να εξηγήσουν τι ήταν το Άστρο. Η άποψη που υποστηρίχθηκε στην εν λόγω εκπομπή ήταν ότι πρόκειται για Σύνοδο των πλανητών Δία, Κρόνου και Άρη στον αστερισμό των Ιχθύων το 7 π.Χ.
Ας δούμε ποιες υποθέσεις έγιναν στο πέρασμα των αιώνων. α) Η προαναφερθείσα. β) Έκλαμψη ενός υπερκαινοφανούς (super nova) . γ) μετεωρίτης (πεφταστέρι). δ)Κομήτης.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του Άστρου της Βηθλεέμ; α) Έχει μόνο Ανατολή και όχι Δύση. β) Έχει κατευθυντικότητα . γ) Έχει ανώμαλη πορεία και δ) εμφανίζεται, εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται με διάρκεια εμφάνισης περίπου 2 χρόνια.
Ας εξετάσουμε μία-μία τις υποθέσεις.
Α) Γιατί δεν είναι Σύνοδος. Σύνοδος πλανητών είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται στην ίδια ευθεία ως προς τον Ήλιο. Το φαινόμενο είναι περιοδικό. Καμία Σύνοδος δεν έχει περίοδο μεγαλύτερη από 500 χρόνια. Η πιο λαμπρή σύνοδος είναι αυτή του Κρόνου με την Αφροδίτη και έχει μέγεθος στο μάτι μας όσο ένα μεγάλο ρεβίθι. Επομένως αν έγινε αυτή η σύνοδος των 3 πλανητών, λόγω περιοδικότητας έπρεπε να γίνει ως σήμερα τουλάχιστον 4 φορές!!! Η σύνοδος πλανητών δεν προσδιορίζει κατεύθυνση, χαρακτηριστικό του Αστέρα της Βηθλεέμ. Επιπλέον μια σύνοδος διαρκεί 2-3 ώρες(όταν μιλάμε για την απόλυτη αλληλοεπικάλυψη των πλανητών) ή 1-2 μέρες ([όταν μιλάμε για τοπική συγκέντρωση με απόκλιση λίγων μοιρών) και σε καμία περίπτωση 2 χρόνια!!!
Β)Γιατί δεν είναι υπερκαινοφανής. Υπερκαινοφανής (super nova) είναι φαινόμενο κατά το οποίο ένας αστέρας κατά το τέλος της ζωής του αυξάνει υπερβολικά τη λαμπρότητά του και είναι τόσο φωτεινός, πολλές φο-ρές όσο ο Γαλαξίας. Ο Γαλαξίας, δεν είναι άλλος, παρά η γαλα-κτόχρωμη ζώνη από Βορρά προς Νότο τις καλοκαιρινές νύχτες, αυτό που πολύ απλά λέει ο λαός, «του παπά τα άχυρα». Η εμφά-νιση υπερκαινοφανούς πρόκειται για θεαματικό φαινόμενο και διαρκεί 2-3 μέρες μόνο και δεν έχει κατευθυντικότητα.
Γ) Γιατί δεν είναι μετεωρίτης. Αν και έχει κατευθυντικότητα, αυτή προς τη Γη, εντούτοις διαρκεί μόνο 2-3 sec. Όλοι έχουμε δει τις περίφημες βροχές μετεωριτών τον Αύγουστο και το Νοέμβριο και δε νομίζω να μπορεί να συγκριθεί ένα τέτοιο φαινόμενο με αυτό του άστρου της Βηθλεέμ.
Δ) Γιατί δεν είναι κομήτης. Το πιο πιθανό θα ήταν να είναι κομήτης. Οι κομήτες έχουν και κατευθυντικότητα και εμφανίζονται, εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται, με αποτέλεσμα να φαίνονται στον ουρανό για αρκετούς μήνες. Θα βρεθούν πάλι κάποιοι κακοπροαίρετοι να πουν πως υπάρχουν και μη περιοδικοί κομήτες όταν η τροχιά τους είναι ανοιχτή (υπερβολική ή παραβολική). Όμως δεν ήταν κομήτης! Οι Μάγοι της Ανατολής ήταν οι αστρονόμοι της εποχής. Οι κομήτες ήταν γνωστοί από τα πανάρχαια χρόνια. Περιοδικοί καθώς είναι, ήταν αδύνατο να μην κατάλαβαν ότι πρόκειται για κομήτη. Σημαντικό δε είναι το γεγονός πως οι κομήτες ήταν προάγγελοι δεινών, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως το θεώρησαν καλό σημάδι. Τόσο καλό, ώστε ξεκίνησαν από τα βάθη της Ανατολής να συναντήσουν το μέρος που η κατευθυντικότητα του «αστέρα» έδειχνε.
Δυστυχώς, στις μέρες μας τα ΜΜΕ προτιμούν την παραπληροφόρηση. Ο λόγος προφανής. Πουλάει!!! Η άποψη των δύο προαναφερθέντων καθηγητών είναι ξεκάθαρη. Ότι το Άστρο της Βηθλεέμ δεν είναι φυσικό- αστρονομικό φαινόμενο. Είναι ένα θαύμα, προάγγελος του Μεσσία. Δυστυχώς πολλά θα ακούσουμε και φέτος. Συμφέρει να έχουν θολωμένα τα νερά και να γράφουν άρθρα επί άρθρων για το Άστρο της Βηθλεέμ. Αλλά ποιοι γράφουν; Αστρολόγοι! ( όχι αστρονόμοι). Πρέπει να τονίσουμε εδώ, ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, ουδέποτε μπήκαν σε τέτοια διλήμματα. Θεωρούν το «Άστρο» Αρχάγγελο του Θεού και όχι κάποιο ουράνιο σώμα. Ίσως το Άστρο να το αρνούμαστε, πολύ απλά, γιατί δεν ανέτειλε ποτέ μέσα στην καρδιά μας και εκεί είναι το πρόβλημα!
Στεργιούδης Μάκης
M.Sc. Φυσικός ατμόσφαιρας και περιβάλλοντος Α.Π.Θ.


Oι δραστηριότητες του Συλλόγου μας

Μπορεί η εφημερίδα μας να σας έλλειψε τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας δεν σταμάτησαν.
Έτσι, ο Σύλλογος στις 18/7/2011 διοργάνωσε μονοήμερη εκδρομή στην Σκιάθο, την πατρίδα του συγγραφέα μας Αλέξανδρου Παπα-διαμάντη. Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα υπέροχο ταξίδι με το πλοίο, να ξεναγηθούμε στο όμορφο νησί και να προσκυνήσουμε την Πα-ναγία την Κουνίστρα, η οποία ονομάστηκε έτσι, επειδή οι κάτοικοι βρήκαν την εικόνα της να κουνιέται πάνω σ’ ένα πεύκο. Επισκεφθήκαμε την ξακουστή παραλία της, τις Κουκουναριές, καθώς και την αγορά της πόλης, που βρίσκεται στο λιμάνι της.
Από 26-30/8/2010 πραγματοποιήθηκε 4μερη εκδρομή για προσκύνημα στο νησί της Μεγαλό-χαρης, την Τήνο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκτός από το προσκύνημα και τη Θεία Λειτουρ-γία στην εκκλησία της Παναγίας, περιήγηση στο νησί, επίσκεψη στο Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας, καθώς και στο γραφικό χωριό Πύργος, όπου έζησε ο γνωστός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς. Συνδυάσαμε το προσκύνημα με κοντινές εκδρομές στην κοσμοπολίτικη Μύκονο και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο ή Ερμούπολη, όπως τη λένε οι ντόπιοι. Ξεναγηθήκαμε στο νησί και επισκεφθήκαμε την Άνω Σύρο, την καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Δημαρχείο της Σύρου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και άλλα αξιοθέατα. Φεύγοντας, πήραμε μαζί μας, εκτός από τις ωραίες αναμνήσεις, και τα γνωστά σε όλους μας Συριανά λουκούμια. Την ημέρα της επιστροφής από την Τήνο, καθώς το πλοίο απομακρυνόταν από το λιμάνι, ευχηθή-καμε όλοι να μας αξιώ-σει η Μεγαλόχαρη να την επισκεφθούμε πά-λι.
Η τελευταία εκδρομή μας έγινε στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Βόλο και στο μαγευτικό Πή-λιο. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Με τον ερχομό του νέου έτους ο Σύλλογος θα διοργανώσει νέους προορισμούς, για τους οποίους θα ενημερωθείτε με ανακοινώσεις.

Εκτός όμως από τις εκδρομές ο Σύλλογος συμμετείχε και σε εθελοντική προσφορά. Όπως ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε, τον Σεπτέμβρη υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας με τους αλλοδαπούς εργάτες, εξαιτίας της καθυστέρησης της συγκομιδής της ελιάς. Ο Σύλλογος στις 23/9 τους πρόσφερε φαγητό, το οποίο μοίρασε στον υπαίθριο χώρο των Αγίων Αποστόλων.

Τέλος, την Κυριακή 19/12/2010 στις 4 μ.μ. ο Σύλλογος διοργάνωσε μια μαγική, παραμυθένια Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην κεντρική πλατεία. Τα παιδιά διασκέδασαν με μουσική, τραγούδια, τον Ξυλοπόδαρο, το παιχνιδιάρικο ξωτικό και μεταμορφώθηκαν σε πειρατές, αγριόγατες, πεταλούδες, πριγκίπισσες. Ο Αϊ- Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά και άκουσε τις επιθυμίες τους. Ο Σύλλογος πρόσφερε γλυκά και μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Βέβαια, με την απαραίτητη βοήθεια και την συμμετοχή των μελών του ο Σύλλογος
όχι μόνο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να τις επεκτείνει.
Βασίλα Ρίτα- Σαπουντζή Ελένη



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ορμύλια 22/11/2010
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Ορμύλιας ευχαριστεί θερμά τον Σύλλογο Γυναικών « Ανδρομάχη» για την οικονομική τους ενίσχυση, με το ποσό των 200,00 ευρώ, προκειμένου να αγοραστούν παιχνίδια για τα νήπια.
Η πρόεδρος του Συλλόγου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Η Δ/ντρια και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας, ευχαριστούν
το Σύλλογο Γυναικών Ορμύλιας ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» για τη δωρεά βιβλίων
με σκοπό την ενίσχυση της Σχολικής Βιβλιοθήκης.
Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Σχολείου
Η Δ/ντρια του Σχολείου
Παπανικολάου Ευτυχία


Η ομάδα χειροτεχνίας συνεχίζει και φέτος τις εργασίες της και ενημερώνει τα μέλη της ότι τα μαθήματα για τα κοσμήματα και τα διακοσμητικά γίνονται κάθε Κυριακή (εκτός απροόπτου) στις 4 μ.μ. Οι εγγραφές συνεχίζονται.


Αφιέρωμα στην 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

«Χάριν της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης, είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω, ότι εκ των αντιπάλων μας μόνον ο Έλληνας στρατιώτης μας πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο…Στην Ελλάδα νικήθηκα….»
Αδόλφος Χίτλερ

«Μέσα στα πολλά παραδείγματα ηρωισμού που σημειώθηκαν στον πόλεμο αυτό, σπάνια θα βρει κανείς ευγενέστερες πράξεις, όπως αυτές που έγιναν στην Ελλάδα, για την υπεράσπιση των αρχών της ελευθερίας».
Ουίνστων Τσώρτσιλ Πρωθυπουργός Μ. Βρεττανίας



Καταραμένε Έλληνα!
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου,
μπροστά μου σε βρίσκω.
Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο, αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά μου πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, μαθηματικά, φιλοσοφία, ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη ζωή.
Γιατί να σ’ αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν μ’ αφήνεις στην ησυχία μου και στην ανεμελιά μου;
Shiller Friedrich - Γερμανός ποιητής

Ο Έλληνας πότε θα καταλάβει το μεγαλείο του και θα το διεκδικήσει;…


---------------------------------------------


Kοινοτική βιβλιοθήκη - Νέα αγορά βιβλίων

Η βιβλιοθήκη μας έχει εξοπλιστεί με καινούργια βιβλία εδώ και λίγο καιρό. Τι πιο ωραίο λοιπόν από ένα καλό βιβλίο τώρα που τα χειμωνιάτικα βράδια έρχονται και θα είμαστε ώρες μέσα.
Καινούργιες εκδόσεις, πολλά βιβλία κάθε χρόνο και γίνεται προσπάθεια πάντα να «εντοπιστούν» τα καλύτερα.
Βιβλία που άρεσαν:
  • Jake Lamar: Είχαμε ένα όνειρο!
  • Σ. Νικολαίδου: Απόψε δεν έχουμε φίλους
  • Ν. Δαββέτας: Η Εβραία Νύφη
  • Μαρκ Λεμπρόν: Το μάτι της σιωπής
  • Γ. Τ. Μπαγιεστέρ: Το χρονικό του εκστατικού βασιλιά
Mανούδη Θεοκτή
Μέλος του Δ. Σ. της βιβλιοθήκης
------------------------------------------------------


Κυκλάμινο: Το χειμωνιάτικο λουλούδι

Τα κυκλάμινα είναι όμορφα λουλούδια με δίχρωμα φύλλα και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων στα άνθη τους, αλλά δεν αντέχουν καθόλου τη ζέστη. Αν πέσουν τα λουλούδια, σημαίνει ότι το φυτό υποφέρει από τη ζέστη κι έτσι θα πρέπει να του βρείτε μια δροσερότερη θέση. Τα κυκλάμινα μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες μόλις πάνω από το σημείο ψύξης, οπότε μια τζαμαρία ή ένα θερμοκήπιο που δεν ζεσταίνεται είναι η καλύτερη λύση. Ποτίζετε τα κυκλάμινα από κάτω και αφήνετε το χώμα τους να ξεραίνεται για μικρά διαστήματα. Τα φύλλα τους θα σας πουν πότε είναι διψασμένα. Ρίχνετε λίπασμα μια φορά στις 15 μέρες για να επιμηκυνθεί ο χρόνος της ανθοφορίας τους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βάλτε το φυτό σε σκιερό και δροσερό μέρος και το φθινόπωρο αλλάξτε του γλάστρα και ετοιμάστε το για τη νέα εποχή που έρχεται.
-----------------------------------------------------


ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ
ΕΦΤΑ ΚΟΠΕΛΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ
( Στίχοι- μουσική Μιχαλούδης Χρήστος)





Κακό μεγάλο έγινε σήμερα στην Ορμύλια,
εφτά κοπέλες πνίγηκαν μέσα στη γαλαρία.
Άαχ! και κλαίει όλ’ η Ορμύλια. Άαχ! γι’ αυτή την αδικία.

Τα πήρε ο χάρος κι έφυγε δε ρώτησε κανένα,
άφησε πίσω έναν καημό και χείλια πικραμένα
Άαχ! και κλαίει όλη η Ορμύλια. Άαχ! γι’ αυτή την αδικία.

Ο χείμαρρος ξεκίνησε από τα μεταλλεία
και τα νερά του γέμισαν όλη τη γαλαρία.
Άαχ! λουλούδια μου κομμένα. Άαχ! παιδιά αδικημένα.

Ήταν δεκαοχτώ χρονών μέχρι τα είκοσι τρία,
δεν τ’ άφησε για να χαρούν αυτή την ηλικία.
Άαχ! λουλούδια μου κομμένα. Άαχ! παιδιά αδικημένα.

Ο κόσμος πάει κι έρχεται με μάτια δακρυσμένα,
ν’ ανάψουνε ένα κερί στα αδικοχαμένα.
Άαχ! με μάτια δακρυσμένα. Άαχ! για τ’ αδικοχαμένα.

Δεν κλαιν οι μάνες μοναχά, κλαίνε κι οι πατεράδες.
Κλαίνε και όλοι οι συγγενείς, κλαίνε κι οι φιλενάδες.
Άαχ! με μάτια δακρυσμένα. Άαχ! για τ’ αδικοχαμένη

(Το τραγούδι βασίζεται σε πραγματικό θλιβερό γεγονός που έγινε πολύ παλιά)
Επιμέλεια: Στέλλα Τσιμπίδα


Κάθε Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. προβολές ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ» «ΖΗΣΕ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ». Φέτος η Λέσχη επιλέγει ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου- ΚΟΜΩΔΙΕΣ- ΜΗΝ ΤΙΣ ΧΑΣΕΤΕ!!!
Κουτσούρης Δημήτριος


TO ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ

Ανοίγει η αυλαία των Δεσποτικών Εορτών και προβάλλει η πρώτη και μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, η «Μητρόπολη των Εορτών». Η Γέννηση του Χριστού, η οποία γέννησε όλες τις υπόλοιπες θρησκευτικές γιορτές.
Χριστούγεννα! Η γιορτή της χαράς και της ειρήνης. Η Χριστιανοσύνη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται τον Μεσσία. «Ετέχθη υμιν σήμερον Σωτήρ». Το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Ενανθρωπή-σεως πλημμυρίζει τις καρδιές μας, αναπτερώνει τις ελπίδες μας, ανακαινίζει το πνεύμα μας, αφυπνίζει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας, γεννιέται στις ταπεινές αλλά φωτεινές καρδιές μας, που επιθυμούν να γίνουν το σπήλαιο του Θείου Βρέφους.
Χριστούγεννα! Ας γιορτάσουμε κι ας χαρούμε, γιατί ήρθε ο Σωτήρας μας, ανέτειλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, λύθηκε η κατάρα του Νόμου, λυτρώθηκε το ανθρώπινο γένος, επήλθε η ειρήνη και η γη έγινε ουρανός και ο ουρανός γη.
Αυτές τις ημέρες, ακολουθώντας το αστέρι, ας πορευ-τούμε νοερά προς την Βηθλεέμ, συνοδοιπόροι με τους τρεις Μάγους, να προσκυνήσουμε ευλαβικά το Θείο Βρέφος στη Φάτνη και μαζί με τους ποιμένες να ακούσουμε τα σμήνη των αγγέλων να ψάλλουν : «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Να γονατίσουμε και να προσφέρουμε στον νεογέννητο Χριστό το πιο πολύτιμο δώρο: την καρδιά μας καθαρή και γεμάτη αγάπη!
Μαστροκώστα Μαρία
----------------------------------------------------


Η ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

Είναι μηδαμινή, μα δημιουργεί πολλά. Πλουτίζει αυτούς που το δέχονται, μα δε φτωχαίνει εκείνους που το προσφέρουν. Είναι σαν μια αστραπή, μα η ανάμνησή του καμιά φορά βαστάει όσο και μια ζωή. Κανένας δεν είναι τόσο πλούσιος ώστε να τα καταφέρνει χωρίς αυτό και κανένας δεν είναι τόσο φτωχός πια όταν το δέχεται. Δημιουργεί ευτυχία στο σπίτι, καλή θέληση στη δουλειά, κι είναι ο δεσμός ανάμεσα στους φίλους. Είναι η ανάπαυση μέσα στην αγωνία, το φως της μέρας για τον απογοητευμένο, το φως του ήλιου για τον θλιμμένο και το καλύτερο αντίδοτο της Φύσης στο δηλητήριο της στενοχώριας.
Ωστόσο, δε μπορεί κανείς να το αγοράσει, να το ικετέψει, να το δανειστεί ή να το κλέψει, γιατί είναι κάτι που δεν έχει καμιά αξία αν δεν προσφερθεί.
Φράνκ Ίρβιγκ Φλέτσερ
Επιμέλεια: Ρήτα Βασίλα



Τί θα μου φέρει ο Αι- Βασίλης;

Ήρθαν οι γιορτές και φέτος! Συνάμα οι γονείς έρχονται στη θέση να αγοράσουν δώρα για τα παιδιά τους, τα βαφτιστήρια τους, τα ανίψια τους, τα παιδιά φίλων. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σπαταλάμε πάρα πολλά χρήματα για τα παιδικά δώρα. Γιατί όμως;
Είναι γεγονός ότι κανένας γονιός δε θέλει να χαλάσει το χατίρι του παιδιού του για το δώρο που το ίδιο επιθυμεί. Συνήθως όμως αυτό αποτελεί μια φτηνή δικαιολογία. Αγοράζουμε δώρα που τα παιδιά επιθυμούν για να μην τα δούμε στενοχωρημένα, θυμωμένα ή απογοητευμένα μετά την Πρωτοχρονιά. Το ζητούμενο όμως είναι: τί πραγματικά έχει ανάγκη το παιδί;
Διαλέγουμε τα δώρα μας, τα φανταιζί και ακριβοπληρωμένα κουτιά και σχεδόν ποτέ δεν κοιτάζουμε τα μικρά γράμματα στο εξωτερικό του με την ένδειξη CE, που σημαίνει σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το παιχνίδι και αν είναι κατάλληλο γι’ αυτές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε κατά καιρούς πόσα παιχνίδια έχουν αποσυρθεί από την αγορά.
Όπως και να’ χει ένα παιδί έμμεσα από το δώρο δεν αναζητεί απλώς το παιχνίδι και την έκπληξη. Αναζητεί τον ποιοτικό χρόνο που θα μοιραστεί με τους γονείς του. Δεν έχει σημασία αν θ’ αγοράσουμε ένα αυτοκινητάκι ή ένα PLAYSTASION. Σημασία έχει να είμαστε σε θέση να παίξουμε μαζί με το παιδί. Το γεγονός αυτό επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία του παιδιού σε τομείς που έχουν να κάνουν με την κοινωνικότητά του, την κριτική του σκέψη, την επιθετικότητά του και πολλά άλλα.
Ένα βιβλίο είναι ένα ιδανικό δώρο για τα παιδιά, με τη βασική προϋπόθεση να καθίσουμε έστω και για λίγο με το παιδί, να διαβάσουμε μαζί, να γελάσουμε, να του κινήσουμε την περιέργεια για τη συνέχεια και στην ιδανική περίπτωση να μετατρέψουμε το βιβλίο σε παιχνίδι ενσαρκώνοντας μαζί με το παιδί τους ήρωες του βιβλίου. Έτσι το διάβασμα μετατρέπεται από αγγαρεία σε μια ατέλειωτη και διασκεδαστική περιπέτεια.
Το παιδί προτιμά μια απλή μπάλα παρά ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Μάλιστα δε θα είναι ένα απλό παιχνίδι στους σωρούς από παιχνίδια που συχνά συναντάμε στα δωμάτια των παιδιών, αλλά κάτι που θα θυμάται για πάντα. Στο παιδί δεν μένει η εικόνα του παιχνιδιού αλλά οι δράσεις που δημιουργήθηκαν μέσω αυτού. Με μια μπάλα θα παίξει με τους φίλους του, τους γονείς του, θα πέσει, θα ματώσει, θα χαρεί, θα γυμναστεί.
Τελικά υπάρχουν πολλά δώρα που σπάνια μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, πόσο μάλλον το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι γεγονός ότι παλιότερα το Ε.Σ.Ρ. είχε απαγορεύσει τις διαφημίσεις παιχνιδιών την ώρα που τα περισσότερα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση διότι επηρεαζόταν και ταυτίζονταν με την εικόνα.
Όταν λοιπόν κληθείτε να αγοράσετε δώρο για το παιδί σας μη βιαστείτε. Κάνετε μια σωστή επιλογή που στο κάτω-κάτω θα κάνει καλό και στην τσέπη σας!
Καλές γιορτές!
Σαραφίδου Εύα



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Γιορτινό ποτ-πουρί
Θα χρειαστείτε:2-3 κουταλιές μοσχοκάρυδο,2 κουταλιές γαρίφαλο, ,5-6 ξυλάκια κανέλας, 2-3 κουτ. αποξηραμένα άνθη λεβάντας, μερικούς κόκκους ροζ πιπέρι, αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
Πώς θα το φτιάξετε: Ρίξτε όλα τα υλικά σ’ ένα γυάλινο μπολ ή σε μια ξύλινη γαβάθα με λίγη άμμο. Προσθέστε το αιθέριο έλαιο και ανακατέψτε. Αν θέλετε να το κάνετε δώρο, βάλτε το σ’ ένα πουγκί και κλείστε το με μια κορδέλα.
Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από κουκουνάρια

Θα χρειαστείτε: Μερικά ξερά κουκουνάρια από πεύκο και να είναι ανοιχτά. Διάφορες χάντρες, ανθάκια ή μικρά στολίδια. Μπογιά σε σπρέι, κόλλα για όλες τις χρήσεις και σκόνη γκλίτερ.
Πώς θα το φτιάξετε: Για βάση πάρτε ένα μικρό πήλινο γλαστράκι, μια πιατέλα ή ένα πιατάκι γλάστρας. Βάψτε τα κουκουνάρια με το σπρέι και αφήστε να στεγνώσουν. Μετά βάλτε λίγη σκόνη γκλίτερ στις άκρες για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Τοποθετήστε ένα ή περισσότερα κουκουνάρια σε σύνθεση κυκλική ή αστέρι στερεώνοντάς τα μεταξύ τους με λίγη κόλλα. Με ένα τσιμπιδάκι κολλήστε τις χάντρες ή τα στολίδια στα κενά ανάμεσα στα ανοίγματα απ’ τα κουκουνάρια.
Επιμέλεια: Μαστροκώστα Μαρία
--------------------------------------------------


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά: 1 κιλό μαλακό αλεύρι ( ή 750 γρ. αλεύρι και 250 γρ. σιμιγδάλι), 2 φλ. τσαγιού λάδι ελιάς, 200 γρ. ζάχαρη, 1 φλ. τσαγιού κονιάκ, 2 κουτ. μπέκιν πάουντερ, 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 1 κουτ. γλ. Λικέρ, 1 κουτ. σούπας σόδα, ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
Για το σιρόπι: 2 φλ. τσαγιού μέλι, 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, 2 φλ. τσαγιού νερό, κανελογαρίφαλα, 1 φλούδα πορτοκαλιού, 1 φλούδα λεμονιού.
Για το γαρνίρισμα: 1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, 1 κουταλάκι λικέρ
Εκτέλεση: Σε μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε σε άλλο μπολ το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέκιν, τη σόδα, το λικέρ, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα του λαδιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς . Ζυμώνουμε απαλά και πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί σε απόσταση για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για μισή ώρα. Αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε κατσαρόλα βράζουμε να διαλυθούν το μέλι, η ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό και ρίχνουμε τα κανελογαρίφαλα. Αφού βράσει το σιρόπι ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα, τα βυθίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε σχάρα για να στραγγίσουν από το περιττό σιρόπι. Αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε πιατέλα και ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με το λικέρ. Τα πασπαλίζουμε.



Tαβάς Χριστουγεννιάτικος

Υλικά: 1 λάχανο 2 κιλά περίπου, 1 κιλό τρυφερό χοιρινό κρέας, 1/3 κούπας λάδι, 1/3 κούπας βούτυρο, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα χυμό ντομάτας, 2 κούπες ζωμό κρέατος, 1 κουτ. θυμάρι, 2 κουτ. μαύρη σταφίδα, 2 κουτ. κουκουνάρια, 2/3 κούπας ρύζι καρολίνα ή πλιγούρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράστε το χοιρινό σε 3 κούπες αλατισμένο νερό, 30 λεπτά περίπου, να μισομαλακώσει. Στραγγίστε το, κρατήστε το ζωμό και κόψτε το κρέας σε κομμάτια. Σε κατσαρόλα βάλτε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν και σοτάρετε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέστε το κρέας κι ανακατέψτε κι αυτό. Ρίξτε το χυμό ντομάτας, το μισό ζωμό, το θυμάρι, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι κι ανακατέψτε. Αφήστε, ώσπου ν’ αρχίσει να βράζει. Ρίξτε μετά το ρύζι ή το πλιγούρι και κατεβάστε από τη φωτιά να κρυώσει. Στο μεταξύ βράστε το λάχανο να μαλακώσει, χωρίστε τα φύλλα και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Στρώστε αρκετά φύλλα καλύπτοντας τον πάτο ενός πυράντοχου σκεύους και απλώστε πάνω τη μισή γέμιση. Επαναλάβετε ακόμα μια φορά την ίδια διαδικασία και τελειώστε στρώνοντας αρκετά φύλλα λάχανου. Περιχύστε το φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό και 1/3 κούπας λάδι, πασπαλίστε με πιπέρι, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180 βαθμούς 1 ώρα περίπου . Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο 30 λεπτά ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Πηγαίνει μια Ορμυλιώτισσα στη Θεσσαλονίκη για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές της και μπαίνει και στα HONDOS CENTER.
-Τι θα θέλατε; τη ρωτάει ευγενικά η πωλήτρια.
-Θα ήθελα μια αποτριχωτική κρέμα… απαντάει, προσέχοντας την προφορά της.(Μη την περάσουν και για χωριάτισσα!!)
-Για ποια περιοχή την θέλετε; ξαναρωτά η πωλήτρια.
-Εεεε….για την Ορμύλια Χαλκιδικής!!!!!!
------------------------------------


Μικρές ιδέες- μεγάλες λύσεις
  • Αν τα φρούτα που αγοράσατε είναι πολύ άγουρα, τα βάζετε σε σκεύος μαζί με 2-3 γινωμένα μήλα. Έτσι θα ωριμάσουν γρήγορα.
  • Ο πόνος και ο ερεθισμός από μικρό κάψιμο θα ελαττωθεί, αν απλώσετε πάνω του ψημένη σάρκα μήλου.
  • Το ψημένο μήλο είναι άριστο καλλυντικό για την ακμή και τα σπυράκια. Τα απλώνετε σε ροδέλες ή πολτοποιημένα 2 φορές τη μέρα.
  • Οι φλούδες της μπανάνας είναι πλούσιες σε μεταλλικά άλατα, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο κ.ά. Γι’ αυτό μην τις πετάτε! Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις ανακατεύετε με το χώμα. Ειδικά για τις τριανταφυλλιές είναι άριστο λίπασμα.
  • Μπορείτε να φτιάξετε τροφή για τα ψάρια στο ενυδρείο εύκολα: Καθαρίζετε μια μπανάνα, τη βυθίζετε σ’ ένα ποτήρι νερό, την αφήνετε για 3 ημέρες μέχρι να γίνει πολτός, από τον οποίο ρίχνετε στα ψάρια.
------------------------------------

Γέρε χρόνε φύγε τώρα……

Το 2010 πλησιάζει προς τη δύση του, δίνοντας τη σκυτάλη στο 2011 που ανατέλλει. Στο μεταίχμιο της Πρωτοχρονιάς αποχαιρετούμε πάντα το χρόνο που φεύγει, εφόσον του έχουμε καταλογίσει όλα τα δεινά που περάσαμε κατά τη διάρκειά του. Παράλληλα υποδεχόμαστε με πανηγυρικό τρόπο τον καινούργιο, με ευχές και χαρά.
Ο κάθε χρόνος όμως και τα γεγονότα του μοιάζει με την εναλλαγή των εποχών του. Μετά από την κακοκαιρία έρχεται η ηλιοφάνεια και οι μπόρες δεν λείπουν σε καμιά εποχή. Αυτή η ποικιλία όμως κάνει τη ζωή μας να αποκτά ενδιαφέρον και νόημα, όπως και οι εποχές κάνουν τη φύση γόνιμη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε τα δυσάρεστα γεγονότα του χρόνου που διανύουμε ως πρόβλημα ή ατυχία, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε ως πρόκληση για αγώνα και να τα αξιοποιούμε προς όφελός μας στο στίβο της ζωής.
Πρέπει να ξεκινούμε την κάθε νέα χρονιά θέτοντας υψηλότερους στόχους και επιδιώξεις, φορτωμένοι με ελπίδες και προσδοκίες.
Κάθε νέα χρονιά εξάλλου δεν είναι το επόμενο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής μας, αλλά ένα ολοκαίνουργιο εντελώς άγραφο βιβλίο. Ούτε είναι απλώς η αφετηρία μιας χρονικής περιόδου, αλλά η αφορμή για πνευματική ανασυγκρότηση και ανακαίνιση. Δε γίνεται βέβαια να σβήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να μάθουμε απ’ αυτά, να τα αναθεωρήσουμε, να αναζητήσουμε τις αιτίες και τις αφορμές που τα προκάλεσαν και να αξιοποιήσουμε το μέλλον γόνιμα και δημιουργικά με νέες εμπειρίες, ευκαιρίες, «νίκες».
Μαστροκώστα Μαρία


Υπεύθυνες συντονισμού και εκτύπωσης: Μαστροκώστα Μαρία
Βασίλα Ελευθερία Παυλούδη Ακριβή