Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τεύχος 5 Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2011



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το Σάββατο του Λαζάρου 16 Απριλίου 2011 και από ώρα 9.00 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στην πλατεία του χωριού μας.

   Στατιστικά το χωριό μας είναι το λιγότερο ευαισθητοποιημένο σ’ αυτό το θέμα. Είναι ντροπή από 4.000 κατοίκους να συγκεντρώνονται κάθε φορά 20 με 25 φιάλες αίμα. Ας ευχηθούμε αυτή τη φορά να κάνουμε τη διαφορά.



Τρίμηνη περιοδική έκδοση του Συλλόγου Γυναικών Ορμύλιας «Ανδρομάχη»
Έτος 2ο Τεύχος 5 Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος
Διανέμεται δωρεάν




ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ;

Ο Μάρτιος πήρε το όνομά του από τον Άρη, γενάρχη των Ρωμαίων και θεό του πολέμου. Στη χώρα μας πήρε επίσης την ονομασία Φυτευτής, γιατί θεωρείται ο καλύτερος μήνας για το φύτεμα των δέντρων , Ανοιξιάτης, γιατί αρχίζει η άνοιξη, Γδάρτης και Παλουκοκαύτης για τις καιρικές μεταπτώσεις του και Βαγγελιώτης λόγω της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής του Ευαγγελισμού.
Η πρώτη του Μάρτη θεωρούνταν από τον λαό μας ως ένα είδος ανεπίσημης Πρωτοχρονιάς. Η νοικοκυρά παλιά, μόλις ξημέρωνε η πρώτη του Μάρτη, σηκώνονταν πριν απ’ όλους, πήγαινε στο πηγάδι ή στη βρύση, έπλενε το πρόσωπο και τα χέρια της, βουτούσε στο νερό μια χούφτα χλόη που είχε μαζέψει από πριν και γυρνούσε στο σπίτι της με τη στάμνα γεμάτη. Πρώτα πήγαινε στον άντρα της, τον ράντιζε με τη βρεγμένη χλόη και του έλεγε: «Να είσαι δροσερός όλο το χρόνο!» Έπειτα με τον ίδιο τρόπο ξυπνούσε τα παιδιά της. Αν το σπίτι δεν είχε μητέρα, την αντικαθιστούσε στα χρέη η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας. Μετά από αυτό η μητέρα, έπαιρνε το κανάτι με το νερό, ράντιζε το σπίτι λέγοντας :

Ήρθες Μάρτη, ήρθε η υγειά σου,
Ήρθε η πληθομαμουδιά σου.
Έξω ψύλλοι και μιαρά,
μέσα Μάρτη και χαρά!