Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΡΜΥΛΙΑΣ "ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ"




Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2006, όταν μια παρέα γυναικών αποφάσισε πως ήταν απαραίτητος για τον τόπο μας. Το κάλεσμα που εστάλη προς όλες τις γυναίκες της περιοχής βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς κάτι τέτοιο μάλλον είχε ωριμάσει στη σκέψη και την καρδιά τους.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 190 περίπου μέλη και έχει ως σκοπό την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των γυναικών. Αλλά και την προστασία και αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων ( π.χ. «Παρακαμιός» ), την προστασία του παιδιού και του περιβάλλοντος, τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων και εκδρομών. Όλα αυτά τα χρόνια η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στη δραστηριοποίηση και αφύπνιση των γυναικών με απώτερο σκοπό την προσφορά στον εαυτό τους, αλλά και στον τόπο τους.

Έτσι, κάθε χρόνο λειτουργούν ομάδες χειροτεχνίας για τη δημιουργική απασχόληση των γυναικών.
Ακόμα έχουν γίνει εκθέσεις φωτογραφίας, κοσμημάτων και διακοσμητικών καθώς και παραδοσιακών στολών και υφαντών. Τα δύο τελευταία χρόνια εκδίδεται τρίμηνη περιοδική έκδοση με τα νέα του Συλλόγου και γενικά θέματα.

Ορμύλια
Δυο λόγια για τον τόπο μας

Η Ορμύλια αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό της Χαλκιδικής. Κατοικήθηκε απ’ τη Νεολιθική εποχή, ονομαζόταν αρχικά Σερμύλια, στον Μεσαίωνα Ερμύλια και αργότερα Σερμύλη. Σήμερα η Ορμύλια είναι περιφερειακό διαμέρισμα του Δήμου Πολυγύρου και απέχει 87 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.




Πολλά είναι τα αξιοθέατα που θα μπορούσε κανείς να επισκεφθεί: Κεντρικός και παλαιότερος ναός είναι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη και πολιούχου της, που ανεγέρθηκε το 1818 όπως και το καμπαναριό. Υπάρχουν όμως και πολλά ξωκλήσια:  των Αγίων Αποστόλων (εορτάζει 29 Ιουνίου με πενθήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις), της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου πάνω σε λόφο. Στο σημερινό Δημαρχείο στεγαζόταν παλιά το Δημοτικό Σχολείο, που οικοδομήθηκε το 1909. Εκεί κοντά είναι και η κεντρική πλατεία με το αιωνόβιο πλατάνι. Αξίζει ακόμα να επισκεφτείτε την Ι.Μ. Ευαγγελισμού, την Ι.Μ. Αγ. Αρσενίου και την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου που βρίσκονται στη γύρω περιοχή.
Ανεμόμυλος στην Ορμύλια

Αναμφισβήτητα, η Ορμύλια ήταν και είναι μια περιοχή εξαιρετικά προικισμένη απ’ τον Δημιουργό. Ο συνδυασμός του ήπιου κλίματος με την ύπαρξη των νερών της, του ποταμού Χαβρία, του μεγάλου κάμπου της και της θάλασσας συνετέλεσαν στο να γίνει μια εύφορη και πλούσια περιοχή. Αν μπορούσε να την δει κανείς από ψηλά, θα έβλεπε τις γραμμές των βουνών της να κατεβαίνουν χορευτικά ως τον κάμπο της, όπου κυριαρχεί το αργυροπράσινο χρώμα της ελιάς, της κύριας καλλιέργειας των κατοίκων της. Τη μονοτονία του κάμπου διακόπτουν οι μικρές τούμπες του Ανεμόμυλου και του Αϊ-Λια -μάρτυρες της ιστορίας της- κάποιες ολόισιες λεύκες που ανεβαίνουν λαμπαδάτες τον ανήφορο και η φιδίσια διαδρομή του Χαβρία, που περιβαλλόμενος από περήφανα πλατάνια, κυλά ώσπου ν’ ανταμώσει τη θάλασσα. Και στην μοναδικής ομορφιάς παραλία της, τα Ψακούδια, η θάλασσα μπαινοβγαίνει καταγάλανη και καθάρια κοντά στα πεύκα, την ολόχρυση και απέραντη παραλία της και τα παραθαλάσσια κτίσματα.

«Ορμύλια. Μια απέραντη αγάπη. Ένας κάμπος γεμάτος ήλιο και θάλασσα.
Πράσινος κάμπος. Καταπράσινος κάμπος.
Όπου κι αν στρίψεις θ’ ακούσεις τις φωνές των ανθρώπων που χαϊδεύουν τους καρπούς.
Μια κούραση και μια ευτυχία νανουρίζει το βράδυ τα σπίτια.
Είναι της μέρας ο μόχθος κι η ελπίδα της σοδειάς.»