Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Μικρές ιδέες - Μεγάλες λύσεις

25 χρήσιμες οικιακές συμβουλές
· Αν ξεραθεί η κόλλα στικ γιατί την ξεχάσατε ανοιχτή, ραντίστε την με καθαρό οινόπνευμα.
· Αν τα φρούτα που αγοράσατε είναι πολύ άγουρα, τα βάζετε σε σκεύος μαζί με 2-3 γινωμένα μήλα. Έτσι θα ωριμάσουν γρήγορα.


· Για να αφαιρέσετε από ρούχα λεκέδες από πίσσα, τρίβετε την περιοχή με αντηλιακό. Αν ο λεκές επιμένει, χρησιμοποιήστε πανί βουτηγμένο σε βραστό λάδι. Πλένετε μετά με απορρυπαντικό πιάτων.



Πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή καθαριότητα

· Φτιάξτε μια διάλυση με ξύδι κι αλάτι, για να τρίψετε μ’ αυτήν τα είδη υγιεινής στο μπάνιο: Σε ένα ποτήρι ξύδι ρίξτε 2 κουταλάκια αλάτι κι αφήστε το μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, μ’ ένα πανί βουτηγμένο σ’ αυτό το διάλυμα, τρίψτε την μπανιέρα και το νιπτήρα σας και ξεβγάλετε μετά καλά. Με μια παλιά οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε σκέτο ξύδι, τρίψτε τις βρύσες και όλα τα ανοξείδωτα. Ύστερα σκουπίστε καλά με ένα μαλακό πανί, χωρίς να τα ξεβγάλετε. Θα τα δείτε να αστράφτουν. 



· Αν έχετε ψαλίδι κουζίνας που δεν κόβει πια τόσο καλά, μπορείτε να το ακονίσετε τρίβοντας τις πλευρές του στο χείλος μιας παλιάς κατσαρόλας για μερικά λεπτά.


· Για να μην έχουν τα πλαστικά σκεύη ίχνη από σάλτσα ντομάτας, αλείψτε το σκεύος με ελαιόλαδο πριν το γεμίσετε με τη σάλτσα ντομάτας ή με το φαγητό που περιέχει σάλτσα ντομάτας.


· Αν σας περισσέψει σάλτσα ντομάτας, μπορείτε να την αδειάσετε σε παγοθήκες και να τη βάλετε στην κατάψυξη. Όταν θα χρειαστείτε ξανά, μπορείτε να αποψύξετε όση σάλτσα θέλετε για μία ή περισσότερες μερίδες.


Πώς καθαρίζουμε τηγάνια και κατσαρόλες;
· Ένα τηγάνι ή κατσαρόλα από αλουμίνιο θα καθαρίσει από μαυρίλες και λεκέδες, αν τα βάλετε σε νερό που βράζει, στο οποίο έχετε προσθέσει 3-4 κρεμμύδια για 10 λεπτά.


· Για να μειώσετε το στατικό ηλεκτρισμό στα συνθετικά ρούχα ώστε να μην κολλάνε πάνω σας όταν τα φοράτε, προσθέστε στο τελευταίο ξέβγαλμα λίγες σταγόνες ξύδι.


· Για να μην βλαστήσουν οι πατάτες που μένουν αμαγείρευτες πολύ καιρό, τοποθετήστε ανάμεσά τους μερικά μήλα. Να είστε βέβαιοι ότι οι πατάτες θα διατηρηθούν αναλλοίωτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


· Αν έχουν βλαστήσει οι πατάτες, μην τις πετάτε. Μπορείτε να τις φυτέψετε και δεν θα αργήσετε να τις δείτε να πρασινίζουν και ακόμα να καρποφορούν στο τέλος της εποχής.


· Πριν κλείσετε τα βαζάκια όπου έχετε βάλει διάφορα τρόφιμα περάστε τα λάστιχα που έχουν τα καπάκια με ασπράδι αυγού. Έτσι σφραγίζουν καλύτερα.


· Όταν χρειαστεί να βάλουμε μαξιλάρια γεμάτα στο πλυντήριο, πιάνουμε τις τέσσερις γωνίες τους με πλαστικά μανταλάκια. Έτσι, η γέμισή τους θα μείνει στη θέση της και δε θα κομπιάσει.


· Αν κατά λάθος τύχει να βρεχτεί κάποιο βιβλίο, ρίχνουμε σε κάθε βρεγμένη σελίδα του ταλκ και το βάζουμε κάτω από κάποιο βάρος. Μετά από μερικές μέρες ανοίγουμε το βιβλίο, τινάζουμε το ταλκ και το τοποθετούμε στη βιβλιοθήκη.


· Για να προστατεύσετε μια διεύθυνση γραμμένη με μαρκαδόρο σε ένα δέμα που θέλετε να στείλετε, τρίψτε την με κερί από πάνω για να αδιαβροχοποιηθεί. 


· Για να ξαναβρούν τα μπρούτζινα τη γυαλάδα τους, μπορείτε να τα βάλετε σε μια κατσαρόλα με νερό, ξύδι και αλάτι. Τα αφήνετε για λίγο στο νερό, τα ξεπλένετε καλά και τα σκουπίζετε.


· Όταν το σίδερο δεν καθαρίζει με όλες τις γνωστές μεθόδους (κερί και εφημερίδα, σύρμα της κουζίνας κλπ.) δοκιμάστε το σπρέι για το φούρνο! Αφήστε το να ενεργήσει ένα τέταρτο, ζεσταίνοντας το σίδερο στη χαμηλότερη θερμοκρασία.


· Για να καθαρίσετε γυάλινα ή μεταλλικά κηροπήγια που έχει κολλήσει πάνω τους κερί, βάλτε τα για 1 ώρα στην κατάψυξη. Όταν θα τα βγάλετε, θα διαπιστώσετε ότι το κερί ξεκολλάει εύκολα χωρίς να αφήνει σημάδια στα αγαπημένα σας κηροπήγια.


· Αν κόλλησαν τα ποτήρια που βάλατε το ένα πάνω στο άλλο, βάλτε το κάτω ποτήρι σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω με κρύο. Έτσι θα τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν,


· Πρώτες βοήθειες για τη σούπα ή το βραστό στα οποία σας έπεσε πολύ αλάτι: βράστε μέσα μια ολόκληρη πατάτα. Θα απορροφήσει το επιπλέον αλάτι.


· Τα ασπράδια των αυγών θα γίνουν καλύτερη μαρέγκα, αν προσθέσετε μερικές σταγόνες λεμόνι ή μισή κουταλιά μαγιά.


· Αν οι τάρτες που φτιάξατε ξεροψήθηκαν κάντε το εξής: πασπαλίστε τες πρώτα με λίγο αλεύρι ανακατεμένο με ζάχαρη και μετά αλείψτε τες με τη μαρμελάδα. Έτσι δεν θα τρίβονται και θα γαρνίρονται ευκολότερα.


· Κάθε φορά που βράζετε κουνουπίδι το σπίτι μυρίζει δυσάρεστα. Θυμηθείτε λοιπόν την επόμενη φορά πριν το βράσετε, να το πασπαλίσετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.


· Αν συνηθίζετε να ετοιμάζετε μόνες σας τη μαρμελάδα του χειμώνα, σας χρειάζεται μια πολύτιμη συμβουλή: για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στην κατσαρόλα, την ώρα που τη βράζετε, προσθέστε ένα ποτηράκι άσπρο κρασί.


· Βρέξτε ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι, βάλτε πάνω μερικές φακές και τοποθετήστε το βαμβάκι σε ένα ωραίο βάζο. Μετά από λίγες μέρες θα ξεπροβάλουν από τους σπόρους πράσινα φυλλαράκια. Οι φακές μπορούν να διακοσμήσουν ευχάριστα κάποιο παράθυρο του σπιτιού.